Ndalohet me ligj që shefat t’u dërgojnë mesazhe ose t’i telefonojnë punëtorët pas orarit të punës

Keni pasur ndonjëherë një shef këmbëngulës që nuk do të ndalojë së dërguari mesazhe pasi të keni përfunduar orarin e punës? Në Portugali, kjo sjellje tani është e paligjshme.

Vendi prezantoi kohët e fundit një ligj që ndalon punëdhënësit të kontaktojnë punëtorët jashtë orarit të tyre të rregullt me telefon, mesazh ose email.

“Punëdhënësi duhet të respektojë privatësinë e punëtorit”, duke përfshirë periudhat e pushimit dhe të kohës familjare, parashikon ligji i ri. Çdo shkelje, vijon më tej, përbën një shkelje “të rëndë” dhe mund të rezultojë me gjobë, raporton cnn.

Një rregull i ngjashëm u dha punëtorëve francezë të drejtën për të injoruar emailet e biznesit pas orarit të punës në vitin 2017, transmeton Telegrafi.

Politika e re e Portugalisë është pjesë e legjislacionit që rregullon punën nga shtëpia. Punonjësit tani kanë të drejtë të heqin dorë nga puna në distancë nëse dëshirojnë – por ata gjithashtu mund të kërkojnë marrëveshjen nëse është në përputhje me punën e tyre.

Vendi prezantoi kohët e fundit një ligj që ndalon punëdhënësit të kontaktojnë punëtorët jashtë orarit të tyre të rregullt me telefon, mesazh ose email.

“Punëdhënësi duhet të respektojë privatësinë e punëtorit”, duke përfshirë periudhat e pushimit dhe të kohës familjare, parashikon ligji i ri. Çdo shkelje, vijon më tej, përbën një shkelje “të rëndë” dhe mund të rezultojë me gjobë, raporton cnn.

Një rregull i ngjashëm u dha punëtorëve francezë të drejtën për të injoruar emailet e biznesit pas orarit të punës në vitin 2017, transmeton Telegrafi.

Politika e re e Portugalisë është pjesë e legjislacionit që rregullon punën nga shtëpia. Punonjësit tani kanë të drejtë të heqin dorë nga puna në distancë nëse dëshirojnë – por ata gjithashtu mund të kërkojnë marrëveshjen nëse është në përputhje me punën e tyre.