Arsyeja pse nuk u shit asnjë shtëpi në qytetin që jepte shtëpi për 1 euro

Në vitin 2019, qyteti sicilian i Cammarata bëri tituj në të gjithë botën me ofertën e tij të guximshme për banorët e rinj. Të gjithë kanë dëgjuar për skemat e shtëpive të Italisë prej 1 €.

Por, në lidhje me një qytet që jep shtëpi falas? Cammarata premtoi të heqë dorë nga tarifa standarde simbolike për ata që dëshirojnë të fillojnë një jetë të re atje.

Kishte vetëm një problem. Aq shumë njerëz aplikuan për skemën sa autoritetet e qytetit nuk mundën t’i shqyrtonin. Pa staf të dedikuar për projektin, projekti u bllokua – dhe më pas goditi Covid. Asnjë shtëpi e vetme nuk u dha.

“Falë gjithë publicitetit, ne patëm shumë kërkesa,” thotë Giuseppe Mangiapane, kryetari i bashkisë së Cammarata, i cili mori detyrën në mes të pandemisë në tetor 2020.

“Cammarata është një qytet mahnitës – është si tarraca panoramike e Sicilisë së brendshme, sepse mund të admirosh të gjitha mrekullitë e ishullit – madje edhe shpërthimet e Etna, shumë milje larg, nga këtu. Kushdo që vjen dashurohet menjëherë.

Megjithatë, për fat të keq, pandemia që filloi të njëjtin vit kur filloi projekti, bllokoi gjithçka.” Por ndërsa përparoi pandemia, diçka tjetër filloi të ndodhte. Brezi i ri i Cammarata filloi të kthehej në shtëpi.

Në të gjithë botën në vitin 2020, njerëzit rivlerësuan jetën e tyre, dhe shumë po largoheshin nga qytetet në fshat. Në Itali, kjo arriti kulmin në një përmbysje të vogël të eksodit nga fshati në qytet që ka vazhduar që nga periudha e pasluftës. Papritmas, me mbërritjen e punës në distancë, vendosja në shtëpitë e periferive ishte e mundur.

Dhe në Cammarata – një nga shumë qytetet siciliane që kishin qenë në një rënie të qëndrueshme – gjërat nuk ishin ndryshe. Të rinjtë që ishin zhvendosur për të kërkuar fatin e tyre po ktheheshin.

Ornella Ancona, 28 vjeç, është njëra prej tyre. Ajo u largua nga Sicilia gati një dekadë më parë, për të studiuar dhe udhëtuar jashtë vendit dhe ishte vendosur në Mbretërinë e Bashkuar për pesë vitet e fundit. Por në janar 2021, ajo u kthye.

“Pandemia ndryshoi rrënjësisht pamjen që kishim për jetën – kjo më bëri të dëshiroj të kthehem për pak në Sicili,” thotë ajo.

“Unë u ktheva duke dashur të lidhem përsëri me tokën nga kam ardhur dhe me njerëzit e saj. Paqja e këtij vendi dhe dashuria e sinqertë e njerëzve kanë qenë ilaçi më i mirë i mundshëm pas një viti kaq kompleks. Cammarata përfaqëson shtëpinë time, rrënjët e mia, por gjithashtu një vend të pandryshuar nga koha, me traditat që nuk kanë ndryshuar kurrë.”

Ancona është një nga 15 të lindur në mijëvjeçarin e fundit nga Cammarata të cilët kanë themeluar një shoqatë të re kulturore, StreetTo. Qëllimi i tij është të rikthejë jetën e re në qendrën historike të qytetit, rrugët e pjerrëta dhe të ngushta të së cilës, kryesisht të padëmtueshme nga makinat, ishin gjysmë të braktisura nga qytetarët e saj, të cilët janë zhvendosur në pjesën më moderne të qytetit gjatë dekadave të fundit.